Skip to main content

Zelena prestonica Evrope za 2016.godinu (3/3)

29 Dec 2015

Zelena prestonica Evrope za 2016.godinu (3/3)

Ljubljana kao politički, administrativni, kulturni i ekonomski centar Slovenije sa 280.000 stanovnika izabran je za Zelenu prestonicu Evrope (European Green Capital Aword) za 2016.godinu.

Prema mišljenju žirija izdvojila se po svojim naporima poslednjih 10 -15 godina u transformaciji grada u održivosti, gradskom prevozu i izmeštanju motornog saobraćaja iz centra grada. Najznačajnija mera koja je preuzeta je modifikacija režima saobraćaja na magistralnoj ulici (Slovenska ulica). Napredak je zapažen i u očuvanju i zaštiti zelenih površina, koje revitalizuju i transformišu brenfild prostore (browfield spaces).

ljubljana02

Ljubljana je takođe pokazala kako je napredovala u pogledu tretmana otpadnih voda, a dragoceno je njeno iskustvo u rešavanju i upravljanju prirodnim katastrofama (značajno za balkanski region koji je zahvatila poplavna kriza). Realizovane su i brojne urbane zelene mere u odnosu na proteklu deceniju (sadnja 2000 stabala, izgradnja novih parkova, revitalizacija nasipa reke Save, zelena oaza drvoreda 7000stabala).

Gradonačelnik Ljubljane na CIVITAS forumu 2015.g ističe da će Ljubljana biti i dalje posvećena viziji održivog razvoja, zelenijoj budućnosti generacijama koje dolaze.

Ljubljana je jedan od prvih gradova u svetu koja na autobuskim stajalištima ima elektronski papir. E-papir pruža bolju vidljivost od obične signalizacije, vrlo malo energije troši, displeji mogu biti sa solarnim napajanjem. Pored autobuskog rasporeda e-papir na displeju pokazuje tačno vreme dolaska autobusa, putničke informacije, turističke informacije.

ljubljana03

U periodu od pre dvadesetak godina grad je bio izuzetno auto-zavistan, ali poslednjih godina napravljen je uspešan korak ka usmerenosti na javni prevoz, biciklizam i šetnju.

Možda je bitno pomenuti da gradovi koji se kandiduju ocenjuju se u 12 oblasti – klimatske promene, saobraćaj, zelene urbane oblasti, održivo korišćenje zemljišta, priroda, raznolikost biljnog i životinjskog sveta, kvalitet vazduha, kvalitet akustičnog okruženja, otpad, potrošnja vode, prerada otpadnih voda, eko inovacije, održivo zapošljavanje, upravljanje životnom sredinom i energijom.

Izuzetno je važan primer Ljubljane za gradove sa balkanskih prostora…motiv da i naši gradovi mogu biti buduće Evropske zelene prestonice.

Nataša Komljenović

About Nataša Komljenović

Osnivač i vlasnik agencije za projektovanje i inženjering ArhInGreen iz Novog Sada. Član je Inženjerske Komore Srbije od 2005.godine. Od 2013. godine je licencirani inženjer za energetsku efikasnost i prati permanentnu obuku Inženjerske Komore Srbije u oblasti energetske efikasnosti.

Related Posts

Kako koncipirati pozitivan radni prostor

Transformacija radnog prostora Kao što smo napomenuli u prošlom blog postu... Pojam radnog prostora u...

Zašto i kako graditi niskoenergetske kuće

Zašto se odlučiti za koncept niskoenergetske kuće Pitanje energetske efikasnosti objekata poslednjih godina postalo je...

Povezanost sa prirodom/Apartmani u Vrdniku

Posle malo veće pauze u pisanju i postavljanju novih sadržaja na blogu izuzetno se radujem...

One Comment

  1. nenad Reply

    primer Ljubljane je odličan primer da nijedan drugi grad na Balkanu, ako se ne računaju gradovi na moru, te veličine ne mogu nice osvojjiti ovu nagradu. Ostali gradovi su tako urbanistički rešeni gde vlada njegovo veličanstvo automobil, gde nema prostora za šinska vozila, gde se vodi borba protiv zelenila, i td. Na zalost….

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*