Skip to main content
Zašto je važno pribaviti LOKACIJSKE USLOVE pre početka gradnje objekta (1/3)
20 Jul 2015

Zašto je važno pribaviti LOKACIJSKE USLOVE pre početka gradnje objekta (1/3)

Planiranje i izgradnja objekta za svakog Investitora pretstavlja izuzetno složen proces, bez obzira dali je to u pitanju manje zahtevan objekat (kuća za stanovanje, vikend objekat gde je predviđen povremeni boravak korisnika) ili je u pitanju objekat kompleksnog poslovno-komercijalnog sadržaja i funkcije. 

Prvi korak u planiranju je izrada Idejnog rešenja i Idejnog projekta.

U ovoj početnoj fazi razmišljanja izuzetno je važna uloga arhitekte  koji će pomoći da se ideje prevedu u prostornu zamisao. Početna ideja u komunikaciji sa arhitektom najčešće se transformiše u više prostornih mogućnosti koje će dovesti do odgovarajućeg idejnog rešenja a zatim i Idejnog projekta.

Drugi korak  u planiranju je pribavljanje lokacijskih uslova čiji je sastavni deo i Idejno rešenje, zatim katastarsko-topografski plan, kopija plana i izvod iz lista nepokretnosti.

Treći korak u ovom procesu je podnošenje zahteva za dobijanje lokacijskih uslova koji se podnosi nadležnoj opštinskoj službi koja izdaje lokacijske uslove.

 

Svaki Ivestitor koji je je već planirao i realizovao neki objekat zna koliko je ovo dugotrajan proces i da su srpljenje i upornost jedini put do realizacije.

Samo da napomenem da je ovo prvi korak na putu do dobijanja građevinske dozvole.

O budućim koracima koji slede u ovom procesu čitajte u narednom blogu.

Nataša Komljenović

About Nataša Komljenović

Osnivač i vlasnik agencije za projektovanje i inženjering ArhInGreen iz Novog Sada. Član je Inženjerske Komore Srbije od 2005.godine. Od 2013. godine je licencirani inženjer za energetsku efikasnost i prati permanentnu obuku Inženjerske Komore Srbije u oblasti energetske efikasnosti.

Related Posts

Neophodnost ili formalnost izrade projekta za građevinsku dozvolu (1/3)

Nakon serije tematskih blogova posvećenih važnosti pribavljanja lokacijskih uslova u postupku pribavljanja građevinske dozvole, otvaram temu...

Primena koncepta Studio Apartman u turizmu

Povod da pokrenem temu vezanu za koncept Studio Apartmana u kontekstu ekoturizma je svakako poslednji...

Zašto je važno pribaviti LOKACIJSKE USLOVE pre početka gradnje objekta (2/3)

U prethodnom blogu započela sam temu o važnosti pribavljanja lokacijskih uslova pre početka gradnje objekta. Ovoga...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*