Skip to main content

Primena koncepta Studio Apartman u turizmu

22 Sep 2017

Primena koncepta Studio Apartman u turizmu

Povod da pokrenem temu vezanu za koncept Studio Apartmana u kontekstu ekoturizma je svakako poslednji projekat koji smo nedavno završili u Vrdniku.

Ekoturizam (kao pod kategorija turizma) je sve više aktuelan poslednjih godina i ima svoje podvarijante

(seoski turizam, planinski turizam, banjski turizam).

Verovatno ima tu još pod kategorija ali o njima nije mesto razvijati temu …i ima sigurno neko ko je pozvaniji da piše o tome od mene. Ja ću se držati konteksta arhitekture u turizmu.

Tema (u arhitekturi) kojoj se vraćam posle dužeg vremena su apartmani. S obzirom da sam pre nešto više od osam godina takođe radila projekat (Kompleks objekata-bungalovi) koji su takođe bili u kontekstu  turizma.

Da prethodna iskustva pomažu, svakako je neosporno, ali svaki Investitor ima svoje specifične zahteve i rešenje samo po sebi dobija na svojoj autentičnosti.

Apartmani u Vrdniku su svakako sveži, tako da ću se osvrnuti na  taj projekat.

Prema zahtevima Investitora, imali smo zadatak u okviru postojeće građevinske parcele (na kome se nalazi izgrađeni vikend objekat),da predvidimo budući objekat apartmanskog karaktera čija je spratnost P+1 (prizemlje+sprat).

Kao i kod svakog projekta, urbanistički uslovi su sa jedne strane ograničavajući faktor, a sa druge strane daju neočekivanje mogućnosti u razvoju koncepta.

U prizemlju objekta predviđena su dva tipska apartmana, tehničko-tehnološki deo objekta (vešernica i kotlarnica), kao i prostor za zajedničko okupljanje korisnika apartmana (sala za predavanja). Na spratu objekta predviđena su dva puta po dva tipska apartmana (ukupno četiri).

Razvojem koncepta, došli smo do dva tipa apartmana “studio”.

Prvi tip apartmana je otvorenog koncepta (otvoreni plan) gde su vizuelnim pregradama izdvojene zone boravka, obedovanja i spavanja sa pripadajućim kupatilom.

Drugi tip apartmana koji se nalazi na spratu, pored otvorenog koncepta (boravka obedovanja, mogućnosti spavanja) ima još jednu sobu koja je isključivo namenjena noćnoj zoni (spavanje). Kupatilo je svakako tipsko u svim apartmanima.Poseban kvalitet apartmana tipa 2 je terasa koja je produžetak boravka i tačka povezivanja sa prirodnim okruženjem.

Koncept otvorenog plana  je provereno rešenje, ne samo u organizaciji jedne apartmanske celine već kada su u pitanju i male stambene jedinice (garsonjere, jednosobni, jednoiposobni stanovi).

Mogućnosti uređenja enterijera zavisiće pre svega od namene budućeg prostora, a kao inspiracija može poslužiti skandinavski i  japanski minimalizam.

Kada je uređenja apartmana u pitanju, a njihova primena je u kontekstu turizma, treba imati na umu da kreirate prostor za buduće korisnike (turiste) a ne lično za vas.

Previše unošenja ličnog pečata nije poželjno, treba se osvrnuti na potrebe korisnika!

Za sva pitanja možete nam se obratiti meilom, telefonom ili preko društvenih mreža…kako vam više odgovara.

Do sledećeg čitanja, i nove teme gde ćemo objasniti… 5 najvažnijih smernica za adekvatno uređenje apartmana

… puno pozdrava 🙂

 

Nataša Komljenović

About Nataša Komljenović

Osnivač i vlasnik agencije za projektovanje i inženjering ArhInGreen iz Novog Sada. Član je Inženjerske Komore Srbije od 2005.godine. Od 2013. godine je licencirani inženjer za energetsku efikasnost i prati permanentnu obuku Inženjerske Komore Srbije u oblasti energetske efikasnosti.

Related Posts

Živeti u zdravom objektu

U poslednjih nekoliko godina aspekt energetske efikasnosti postaje sve prisutniji u izgradnji objekata. Pored primarnog...

Energetska sigurnost, zaštita životne sredine i privredni razvoj

Nakon perioda letnje pauze, profesionalno usavršavanje inženjera u okviru Inženjerske Komore Srbije (IKS)   za 2015....

Povezanost sa prirodom/Apartmani u Vrdniku

Posle malo veće pauze u pisanju i postavljanju novih sadržaja na blogu izuzetno se radujem...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*