Skip to main content

Kako dizajnirati apartman u skladu sa potrebama korisnika

01 Oct 2017

Kako dizajnirati apartman u skladu sa potrebama korisnika

Kao što smo napomenuli u prošlom blog postu …

Kada projektujete/dizajnirate apartmane u kontekstu turizma, previše unošenja ličnog pečata nije poželjno, treba se osvrnuti na potrebe korisnika! Pokušajte da posmatrate priču iz ugla korisnika, šta je bitno kada iznajmljujete apartman? (Udobnost, osvetljenje, dovoljno prostora za stvari …)

Evo nekoliko preporuka kako doći do adekvatnog rešenja:

  1. Kod ulaznog dela apartmana obratiti pažnju na organizaciju i postavljanje garderobera, najvažnije je obezbediti dovoljno prostora za odlaganje stvari. Izuzetno je važno obezbediti dovoljno osvetljenja (često nije moguće imati prirodno osvetljenje u ovom delu apartmana). Pozicija ogledala je takođe važna, kako zbog osnovne namene tako i zbog dozivljaja prostora (ogledalo stvara osećaj da je prostor u kome boravite veći).
  2. Kada je uređenje kupatila i kuhinje u pitanju na prvom mestu je važna funkcionalnost prostora. Previše skupo opremanje svakako nije dobar izbor jer su to prostorije u apartmanu koje se najviše eksploatišu i prve će doći na red kada je renoviranje posle nekog vremena neophodno.

3. Izbor adekvatne obrade zidova i podova takođe bi trebale da prate princip (ne previse skupo opremanje). Blagi i neutralni tonovi (bela-siva, bež, bela kafa, svetlo zelenkasti tonovi) su adekvatan izbor kada je obrada zidova i plafona u pitanju. U obradi podova keramika je svakako nepogrešiv izbor (na prvom mestu zbog lakog održavanja a svakako i trajnosti), u obzir dolazi i laminat ali nešto od kvalitetinje ponude. Brodski pod može biti efektan u nekim rustičnim prostorima namenjenim seoskom turizmu.

4. Kada je izbor nameštaja u pitanju, akcenat treba staviti na fukcionalnosti. Praktičan nameštaj je prioritet, umerene boje i prirodni materijali su poželjni. Svakako, previše nameštaja može izazvati kontra efekat (skučenost u prostoru).

5. Izbor dekoracije je čini mi se najteži (ne previse ličnog pečata, ali svakako dati dušu ambijentu). Detalji kao što su zavese, jastuci, ogledalo, osvetljenje, po neka slika (bez preterivanja) su svakako poželjni. Zelenilo u prostoru može da bude vrlo efektno.

Ako niste sigurni, uvek je jednostavnije potražiti savet!

Svakako, ovo su neke opšte preporuke za pristup u projektovanju apartmana, a specifični zahtevi nas i dovode do jedinstvenog i adekvatnog rešenja.

Za sva pitanja možete nam se obratiti meilom, telefonom ili preko društvenih mreža…kako vam više odgovara.

Do sledećeg čitanja, i nove teme…puno pozdrava 🙂

 

Nataša Komljenović

About Nataša Komljenović

Osnivač i vlasnik agencije za projektovanje i inženjering ArhInGreen iz Novog Sada. Član je Inženjerske Komore Srbije od 2005.godine. Od 2013. godine je licencirani inženjer za energetsku efikasnost i prati permanentnu obuku Inženjerske Komore Srbije u oblasti energetske efikasnosti.

Related Posts

Osvetljenje, primarni kvalitet svakog prostora

Grovemade Koliko je značajno da prostor u kome živimo ili radimo ima odgovarajuće prirodno osvetljenje...

Živeti u zdravom objektu

U poslednjih nekoliko godina aspekt energetske efikasnosti postaje sve prisutniji u izgradnji objekata. Pored primarnog...

Kako živeti / raditi u zdravom objektu

Živeti u zdravom objektu je tema koja je očigledno aktuelna i koja je privukla pažnju...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*